CSSP-ZENEOKTAT-2022-0083 pályázat beszámolója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium döntése alapján az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kezelt 2022. évi Csoóri Sándor Alapból a 

Tatai „Kenderke” Néptánc Egyesület 1 000 000 Ft-ot nyert. A támogatás intenzitása 100%. A támogatott tevékenység megvalósításának időtartama: 2022. július 1. – 2023. június 30.

CSSP-ZENEOKTAT-2022-0083 pályázat keretén belül a Tatai Kenderke Néptáncegyesület egész tanéven átívelő zenei kurzusokat rendezhetett meg. 

Az alábbi programokból válogathattak a hozzánk látogatók:

 1. a heti rendszerességű népzeneoktatások, 
 2. a zenekari órák és a táncházakban való közös zenélés
 3. Hódorog András, Benke Pável és Benke Paulina és más somoskai hagyományőrzőkkel való találkozás
 4. évadzáró koncertek.

Heti rendszerességű népzene oktatás 2022. szeptembertől- 2023. júniusig tartott. Oktatóink voltak:

 • Horsa István,
 • Szentimrey Panna és
 • Orbán Kata.

Horsa Istvánnal a legkisebbeknek gardont tanulhattak, a nagyobbaknak vonós hangszereken és idén főként hegedűn szerezhettek új ismereteket. A gyimesi, a széki és az ördöngösfüzesi zenében mélyedtek el a növendékek, melyeknek megismerésére tette fel életét Horsa István.
Szentimrey Panna furulyaóráira a kisebbeket a helyi (a történelmi, határon átívelő Komárom és Esztergom megyei) hagyatékkal várta, a nagyobbak a moldvai tánczene rejtelmeiben merülhettek el. 
Orbán Kata szeptemberben új lendülettel vette át a citerásokat, akik idén 15 főre bővültek. Sok féle vidékkel és a nagyobbak különböző pengetési technikákkal is megismerkedhettek, emellett pedig többször fókuszba került a helyi hagyomány is. Citerások körében díjjakkal is büszkélkedhetünk. 
A program magával vonzotta az énekelni vágyókat is: idén több versenyen is szép eredménnyel vettek részt egyesületünk népi énekes tanítványai. Felkészítőjük Szentimrey Panna volt.

A helyi zeneoktatás kulcseleme a közösségben való játék: ami nem csak más hangszerekkel hanem a táncosokkal való együttműködést is magában foglalja. 
Horsa István az Ördöngös Népzenetanoda létrehozója, úgy véli, a hegedű csak a bőgő és a brácsa játékával együtt tanulható jól. Az egymáshoz viszonyított hangzást tartja a népzene alapkövének, amire épül a többi technikai tudás is. Elmélete már több, mint egy évtizede gyakorlat is. Óráin rendszeres a zenekari hangzás. Ő maga vált bőgőre, brácsára, de gyakran plusz embert is biztosít a teljes zenekari élményhez is. 
A spontán, órai keretekben való zenekar azonban bevett szokássá kezd válni Szentimrey Panna óráin is, aki pillanatok alatt átvált koboz kíséretre, ha a tanulási folyamat ezt kívánja meg. 
Bár a citera magában is zenekart hivatott utánozni, a különböző pengetési technikák egyidejű alkalmazása, és a játék közbeni ének elengedhetetlen a citerazene kiteljesedéséhez. Orbán Kata óráin gyakran találkozhatunk ilyen teljes zenével is. De ennél több oldaláról ismerhettük meg Orbán Katát, aki nem visszakozott és koboz, tekerő tudását is elővette a megfelelő pillanatokban. 

Zenekari oktatások a táncházak alkalmával folyatott, közös zenélésben teljesedhettek ki.
Az egyesületünk havonta egyszer meghirdetett táncházaiban mindig helyet kaptak helyi zenészeink. Forgószínpad-szerűen, többször volt lehetőségünk moldvai, gyimesi, széki és ördöngös füzesi muzsikára ropni. Sőt, a legkisebb és egyben legügyesebb zenészek a tanév végére a helyi vagy moldvai játékanyagra épülő Ringatót és a családos ovis foglalkozásainkat is lekísérték.

A pályázatnak köszönhetően sikerült egy alkalommal megszervezni hagyományőrző zenésszel való találkozót: vendégünk lehetett Hódorog András Moldvából, Somoskáról, akivel furulya-mesterkurzust hirdettünk meg. Benke Pávellel és Paulinával is volt alkalmunk énekeket tanulni. A kurzus kapcsán szó esett a táncokról is – mivel ez elválaszthatatlan a hiteles, jó stílusú népzenétől.A kurzusról készült hanganyagokat elektronikusan elérhetővé tettük a kurzus résztvevői számára, hogy később is használható tudás birtokába kerülhessenek. 

A zenei kurzushoz illeszkedett idén a moldvai tematikus tánctáborunk is, ahol a tánc mellett zenetanulásra is nagy hangsúlyt fektettünk. Idén először, eddig csak népzenét tanuló palánta is beállt a táncos képzésbe mondván, hogy így jobban megértheti majd a zenei stílust és a lüktetést a furulyajátékában. Kézműves foglalkozásaink kizárólag a tematikához illesztettek voltak, így készíthettünk magunknak bocskort, bernyicet és moldvai csángó ételeket is. A Legkisebbek megismerkedhettek moldvai gyermekjátékokkal – mely a szakmában igen nagy hiányként jelenik meg. 
Tánc és gyermekjáték tanáraink voltak:

 • Porvai Gergely és
 • Farkas Emőke. 

Moldvai zenét oktatott:

 • Szentimrey Panna furulyán,
 • Lakat Bálint dobon és
 • Orbán Kata citerán.  

Kézműves foglalkozásokat vezetett:

 • Angyal Marianna és
 • Ágicsné Fodor Orsolya.

A pedagógiai  munkát segítette:

 • Hitch Dóra.

Az évad munkáját több zenei koncerttel zártuk. 
2023. május 26-án, a Kenderke református AMI vizsgaelőadásának színpadán koncertezhettek  furulyás, citerás és énekes tanulók. 
A Tatai Sokadalom színpadán, 2023. június 16-18. napokon tekinthettük meg a széki, ördöngösfüzesi és gyimesi zenészpalánták, a furulyások és citerások évzáró koncertjeit. Ekkor került sor a moldvai kurzus bemutatkozó koncertjére is, és ezekben a napokban volt alkalmunk együtt játszani Hódorog Andrással, és természetesen táncolni is Benke Pávellel és Benke Paulinával és a somoskai hagyományőrzőkkel is.
2023. június 30-án pénteken került sor a moldvai tematikus tábor táborgálájára, melyben jelentős részt kapott a zenészpalánták koncertje is.  

Úgy gondoljuk, hogy a népzene eredeti funkciójához és annak megértéséhez közelebb kerülhettünk. A népzene túlmutat önmagán, és komoly közösségkovácsoló ereje van. Többek és erősebbek lettünk nem csak tudásban, de közösségünkben is. Egy megerősödött közösségnek lehetünk most olyan tagjai, akik ugyanazt az esztétikai nyelvet beszélik – vagy tanulják beszélni –  annak különböző megnyilvánulási formáiban: ki hangszeren, ki énekkel, ki tánccal, ki pedig több mindennel egyszerre.

A népzene effajta továbbadása jövőre is folytatódik. Ha felkeltettük érdeklődésedet keress minket elérhetőségeinken. 

Szeretettel várunk mindenkit ebbe az érték-megtartó közösségbe!