CSSP-NEPTANC-MO2022-0175 Hazai néptáncegyüttesek szakmai támogatása, programjainak megvalósítása, a közösségek megerősítése – Tata Táncegyüttes beszámolója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium döntése alapján az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kezelt 2022. évi Csoóri Sándor Alapból a

Tatai „Kenderke” Néptánc Egyesület 800 000Ft-ot nyert. A támogatás intenzitása 100%. A támogatott tevékenység megvalósításának időtartama: 2022. július 1. – 2023. június 30.

A pályázati támogatás hozzájárult az alábbi programsorozat megvalósításához:

Ebben a támogatási időszakban is folytattuk a szakmai napok szervezését, valamint megtartottuk hagyományos szerepeinket a város illetve a térség életében. Szervezői és házigazdái voltunk a táncházainknak, az Élő Hagyományaink sorozatnak (Regölés, Böjti karikázó…), a Tatai Sokadalomnak. A Városi kultúra-napi műsor ezúttal a művelődési ház körülményei (a fűtési szezonban bezárták) miatt elmaradt. Helyette áprilisban a táncművészet világnapjára szerveztünk műsort két másik megyei táncegyüttes, egy szintén megyei zenekar és egy énekegyüttes közreműködésével. Ezeken kívül, többek között, felléptünk a Tatai Diákbálon Kenderke műhely májusi gálaműsorán, a Tatai Patarán, a Tatai Sokadalomban, az Országos bélyegkiállításon Tatán,  elutaztunk Linzbe a Hamubasült  pogácsa fesztiválra.

Folytattuk a korábbi hagyományt, miszerint egyre jobban szeretnénk elmerülni a helyi (környékbeli) hagyományaink megismerésében, hogy annyak méltó és hiteles képviselői, őrzői lehessünk. Bajnai és komáromszentpéteri táncok tanulását terveztük egy újabb szakmai nap keretében. Idén együttesünk vezetői, Szentpéteri Balázs és Kánya Réka tanítottak komáromszentpéteri táncokat, ebből koreográfia is készült, melyet szintén az együttes vezetői készítettek. Repertoáron tartottuk a tavaly készült magyarpalatkai koreográfiánkat. A Forgórózsa Fesztiválon adtuk elő mindkettőt és idén arany minősítéssel díjazta a zsűri mindkét összeállítást. 

Folytattuk a korábban megkezdett együttműködést a megyei és környékbeli együttesekkel, hisz a táncművészet világnapján együtt adtunk műsort Tatán, valamint résztvevői vagyunk a Majoros Róbert által rendezett „Pannónia Színei” regionális műsornak. Felléptünk székesfehérvári Király Napokon 2022 augusztusában, tatabányai Forgórózsa Fesztiválon 2023 májusában, augusztus elején pedig a Veszprém-megyei előadásra kerül sor a „Kőfeszt!” keretében. 

A helyi táncok tanulása mellett terveztük a gyimesi vagy a felcsíki táncokkal való ismerkedést. Gyimesire esett a választás és úgy láttuk jónak, hogy a komáromszentpéteri mellett a gyimesi táncokra fektetjük a nagyobb hangsúlyt. Ezt folytatjuk jövőre és terveinket figyelembevéve most kerül majd sor a felcsíki táncok tanulására is. A Tatai Sokadalomban előadtunk egy összeállítást a gyimesi táncokból is.