CSSP-NEPTANC-MO2022-0069 Hazai néptáncegyüttesek szakmai támogatása, programjainak megvalósítása, a közösségek megerősítése – Tatai Szarkalábak Táncegyüttes beszámolója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium döntése alapján az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kezelt 2022. évi Csoóri Sándor Alapból a

Tatai „Kenderke” Néptánc Egyesület 1 100 000 Ft-ot nyert. A támogatás intenzitása 100%. A támogatott tevékenység megvalósításának időtartama: 2022. július 1. – 2023. június 30.

A pályázati támogatás az együttes kitűzött céljaink megvalósulást nagymértékben segítette. Hozzájárult az oktatók díjának kifizetéséhez, zenekari kíséret támogatásához, weboldal üzemeltetéséhez, viselettár bővítéshez és a moldvai hagyományőrzőkkel való találkozáshoz is. 

A projekt során a csoport lehetőséget kapott a moldvai magyarok táncainak megismerésére, elsajátítására és színpadi bemutatására.

A heti rendszerességű próbák során Farkas Emőke és Porvai Gergely kalauzolta a csoportot a moldvaiak világába. Oktatóink Moldvában megszerzett helyi tapasztalataira építve a legújabb gyűjtések által letisztázott, helyenként eddig ismeretlen táncanyaggal is kibővülő táncokat autentikusan mutatták be és tanították az együttesnek. 

Hitelességüknek, szakmai felkészültségüknek köszönhetően a csoport kellően motivált és befogadó volt az új táncanyag elsajátítására, az alapozó szakasz után sikerült kellő képen elmélyíteni az ismereteket a táncanyag motívumbeli sajátosságaiban, tájegységen belüli változatainak megismerésében. 

Az oktatók és a csoport közötti kooperációnak köszönhetően a moldvai táncokból májusra egy új koreográfia is színpadra került, melyet az oktatók, Farkas Emőke és Porvai Gergely álmodtak meg. A csoport adta individuumokkal fűszerezve született meg a Kecskevásár, melynek ősbemutatója a XI. Forgórózsa Fesztivál Karéjos Felnőtt és Szenior Néptánc Találkozója volt, ahol a szakmai zsűri arany minősítéssel méltatta. 

Ezt követően újabb szakmai fórumon vettünk részt, a budapesti Bemberek Táncegyüttes által szervezett IV. Nyárköszöntő Fesztivál „Ide lábam ne tova, hátra van még a java!” Szenior Néptáncosok Találkozójára kaptunk meghívást, ahol szintén elismerő kritikát kapott Kecskevásár koreográfiánk. 

Oktatóink nagyon jó kapcsolatot ápolnak több moldvai falu hagyományőrző csoportjával, adatközlőjével. A 23. Tatai Sokadalom keretén belül lehetőségünk nyílt, mint házigazdáknak a Somoskai Hagyományőrzőket vendégül látni és Szenior találkozónkat is színesítették autentikus bemutatójukkal. E mellett a rendezvényen megrendezésre kerülő Moldvai Népzenei Mesterkurzuson és a táncházban, Ringatóban is közreműködtek. Hódorog András, Benke Paulina és Benke Pável tolmácsolásában ismerkedhettek meg az érdeklődök a moldvai népzenével, és a moldvai táncokkal. 

A 23. Tatai Sokadalom „Az én lábam kijárja, mert ez szokott a táncra” – Örökifjú, szenior Néptánctalálkozó kapcsán és Porvai Gergelynek köszönhetően kerültünk kapcsolatba a felvidéki, bősi Aranykert Táncegyüttessel, akik szintén moldvai koreográfiával érkeztek hozzánk. A rendezvényt Tindia koncert és moldvai táncház zárta, ahol az adatközlőkkel együtt fergeteges hangulatú táncház kerekedett, az együttesek mellett sok érdeklődőt is sikerült bevonni. Nagyon ígéretes kapcsolat alakult ki az együttesek és az adatközlők között. Felemelő érzés volt többek között megélni a viseletbe öltözést is az adatközlőkkel, így még közelebb kerülhettünk az általuk képviselt kulturális értékekhez. 

Bemutatóinkat többnyire élőzenével sikerült megszerveznünk, de lehetőség nyílt a koreográfia zenénket stúdióban is felvenni. Állandó zenei kíséretünk Szentimrey Panna, Lakat Bálint és Tóth Fanni.  Meglévő viselettárunkat is sikerült még bővítenünk moldvai viseletekkel.