Hagyományos üstös szappanfőzés és kerámia szappantartó készítés

időpont: 2024. 01. 06.
helyszín: Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola

Milyen tevékenységek közül választhat?
1. Hagyományos, üstös szappanfőzésre készülünk, melyet nagy gonddal, dédanyáink receptje alapján készítünk el. 2024. január 6-án délelőtt 10 órakor kezdünk hozzá, első sorban felnőtteknek szánjuk ezt a programunkat.
2. Szappantartó készítés Michl Éva keramikussal:
-agyagformázás, engóbbal (agyagfesték) festés apró mintákat, pecsétekkel díszítési lehetőség, majd színtelen mázzal mázazva kapják vissza, kb. 2 hét múlva.

3500,-/fő Min 5fő, max10 fő jelentkezését várjuk.

Az első turnus 11 órától 12 óráig tart. A második turnus 13 órától 14 óráig tart.

Kérjük feltétlenül jelezze előre részvételi szándékát itt a bejegyzésben.

Mit lehet tudni a hagyományos szappanfőzésről?
A hagyomány szerint télen van ideje a szappanfőzésnek. S valóban! A természet évkör szerinti lüktetését szem előtt tartva, éppen a megtisztulás időszaka van! Dédanyáink tudása előtt tisztelegve mi is úgy és akkor fogjuk készíteni, ahogy ők tették.
A szappant lúgból, és zsírból készítjük üstben. Mivel a lúg veszélyes anyag, elsősorban felnőttek jelenlétére számítunk. Órákon át figyeljük majd, ahogy a szappan fokozatosan változik forróságban. Mivel elkészülésének ideje sok minden függvénye, így nem tudjuk előre megmondani, hogy mikor számíthattok a nap utolsó műveletére, amikor is a szappanokat formákba öntjük. Rendszerint másnap éri el azt az állagot, hogy a formákból kiszedve szeletelhető legyen. Mivel erre ezen napon nem kerül sor, megtekinthetitek egy korábbi főzés szappanjait.

Miért éppen szappanfőzés?
Fontosnak tarjuk azokat a népi tudásokat, melyek a ma emberének fenntartható tudást adnak. Az itthoni alapanyagokból elkészíthető szappan nem csak mosakodásra, hanem mosásra is alkalmas. A Kenderkében folyó Fürkész program keretein belül a nemezeléshez pedig csak ilyen szappanokat adunk a gyermekek kezébe.

Mik az előnyei?
• glicerin tartalma magasabb, mint a bolti szappanoké
• színezék és egyéb allergén adalékoktól mentes
• környezetbarát

Mindenkit várunk szeretettel!